Löpträning

Löpträning: om min planering

Jag har under en period (sen i maj- juni) sprungit mer eller mindre planerat med målsättning att, först, nå ner under 50 minuter på milen och nu senare har jag reviderat detta till att nå ner till under 45 min innan sommaren är slut. Mer konkret är planen nu att genomföra trelleborgsloppet den 27:e Augusti på under 45 min. Att springa 10 km på 45 min innebär att man ska ligga på en kilometertid på 4 min 30 sekunder.

Min träning har hittills inte varit så noggrant upplagd egentligen. Jag har inte läst på särskilt mycket, utan gjorde det så enkelt som att jag letade upp ett program som jag ”gillade” hur det såg ut. Valet föll på ett som jag fann på jogg.se. Detta var någon gång runt slutet på Juli månad.  Det fina med detta var att det enkelt gick att autojustera så att träningsdagarna justerades efter mitt tävlingslopp. Trevligt tänkte jag och startade med programmet för att komma ner under 50 min på 10 km. Jag startade med att lite fritt titta på detta och anpassa det efter vad jag tyckte verkade smart.

Vid denna tid körde jag rellativt oplanerade träningslopp på runt7 km – 10 km med en genomsnittlig km tid på runt 5:40 min/km ca 2-3 gånger per vecka.

Snart kände jag att det var lite för lätt. Då tog jag helt enkelt och bytte till Milen på 45 min upplägget. Det var ett program som man kör efter under 8 veckor, men jag kom på denna ide med bara ca 4-5 veckor kvar till mitt lopp. Så jag hoppade sonika in i vecka 4 från den 25 Juli. Detta har jag därefter följt någorlunda.

Jag har tränat efter principen att jag kör passet på den dag som programmet säger, om jag inte kan detta, så har jag ibland lagt ett pass en dag tidigare eller en dag senare om detta varit planerade vilodagar. Någon gång har jag fått hoppa över ett pass. Det har inte känts så viktigt att följa ett program slaviskt. Viktigt att minnas är att jag inte följt programmet i 8 veckor som det är mening en egentligen utan jag hoppade in i det på vecka 4.

Jag har efterhand förstått att detta kanske sätt att träna kanske inte är det mest effektiva, utan att jag nog faktiskt kört hårdare än vad man bör. Men än har jag inga skador och jag låter målet ligga kvar. Efter den 27:e ska jag i alla fall ta det lite lugnare igen.