Efter sommaren – nytt träningsupplägg

Sommaren närmar sig sitt slut och därmed följer många ändringar i mitt liv. Jag startar att arbeta igen den 1:e september och då ska många saker fungera på ett annat sätt än det gjort under sommaren och semestern. I och med att sommaren tar slut är också min ganska ensidiga koncentration kring löpning slut. Förhoppningsvis uppnår jag målet att ligga på en tid på under 45 min på 10 km.

Oavsett så är jag nu igen mer intresserad av att träna allsidigt och hälsosamt, snarare än för att prestera tid på en distans. Konkret kommer det att betyda att jag lägger in mer styrketräning och att det blir kortare distanser och färre tillfällen av löpning. Målet är att träna hälsosamt för att må bra. Men samtidigt är jag fåfäng och viss förskjutning mot att (försöka) bygga muskler kommer det att vara.

Jag vill i största möjliga mån få in träning som en naturlig del av livet och har många funderingar på och kring hur man får till helheten med ett aktivt yrkesliv som projektledare i IT branshen, med familj – fru och två små barn och träning och övrigt socialt liv. Naturligtvis landar man in i att det blir fråga om prioritering. Frågan är vad som är viktigt. Klart är att mycket av min träning kommer att landa på kvällstid mellan ca 20.00 – 21.00. Min normala ”gå i säng” tid är runt 22.00. (då vill jag i vart fall landa i sängen.) Som utgångspunkt bör jag kunna få till 3 tillfällen av träning per vecka må-fr och ev en dag i snitt även på helgen. Utöver detta kör vi en dag innebandy i veckan på arbetet på lunchtid. Så där tillkommer ett ”konditionspass”.

Därmed har jag ramarna för vad som kan vara möjligt. Så gäller det då att planera upp vad innehållet ska vara.

I nuläget känns det som att jag å ena sidan vill behålla en del löpning i min träning. Jag har trotts allt uppnått en klar förbättring på detta område och tycker det är skönt och motiverande att vara ute ock springa. Samtidigt vill jag som sagt skapa mer muskelvolym och bättre rörlighet. Jag har bestämt mig för att Krav maga får stå tillbaka hösten 2011, eftersom det är för jobbigt ur familjesynpunkt att träna innan barnen sover.

Jag trivs på gym, men känner att det inte är motiverande att vara där mer än nödvändigt. Därmed tänker jag att det är de ”tunga” basövningarna som jag känner att jag vill ta itu med.

Frågan är om det kan bli bra att köra 3 dagar i veckan med 30 min löpning följt av 30 min gym? Möjligen omvänt för att gynna gym delen på löpningens bekostnad, men då känns det som att man startar i gymet ouppvärmd och att det med andra ord kräver mer av uppvärmning?

Jag får fundera vidare på detta.